latinica  ћирилица
02/06/2014 |  09:18 | Autor: Blic

Novi načini da iskoristite limun

Svima je poznata tradicionalna upotreba limuna za ublažavanje bola u grlu i poboljšavanje ukusa određene hrane. Ali limun se može koristiti i u mnoge druge svrhe.

Otkrivamo vam još 20 načina na koje možete upotrijebiti limun.

1 - OSVЈEŽAVA FRIŽIDER

Uklonite neprijatan miris iz frižidera s lakoćom. Pospite sok od limuna na vatu ili sunđer i ostavite da odstoji u frižideru nekoliko sati. Izbacite sve namirnice neprijatnog mirisa iz frižidera kako se smrad ne bi ponovo stvorio.

2 - VISOK KRVNI PRITISAK

Limun sadrži kalijum, a on drži pod kontrolom visok krvni pritisak i ublažava mučninu i vrtoglavicu.

3 - SPREČAVA KARFIOL DA POTAMNI

Karfiol postaje braon čak i poslije najkraćeg kuvanja. Kako bi ostao bijel, prije kuvanja stavite jednu kašičicu sviježe iscjeđenog limuna u lonac.

4 - MENTALNO ZDRAVLjE

Sok od limuna može da vam poboljša i raspoloženje i ublaži depresiju i stres. Ljudi koji mnogo šetaju i mnogo putuju često jedu limun. Kadgod se zamore, posisaju cijeli limun. On je veoma brz lijek i nevjerovatno je osvježavajući.

5 - ČISTI DASKU ZA SЈEČENjE

Nije ni čudo što daska za sječenje ima neprijatan miris kad na njoj sječete bijeli i crni luk i pripremate ribu. Kako biste se riješili smrada i dezinfikovali dasku za sječenje, istrljajte je polovinom limuna ili je operite limunovim sokom.

6 - PROBLEMI SA DISANjEM

Limunov sok može da smanji količinu sluzi i da vam pomogne da dišete lakše, a pomaže i osobama koje boluju od astme.

7 - SPREČAVA KAMEN U BUBREGU

Ako redovno pijete ovo osvježavajuće piće, povećaće se proizvodnja urinarnog citrata, hemikalije u urinu koja sprečava formirane kristala koji mogu obrazovati kamen u bubregu.

8 - DRŽI INSEKTE VAN VAŠE KUHINjE

Ne trebaju vam insekticidi da biste insekte držali van kuhinje. Potreban vam je samo limun. Prvo iscijedite malo limuna po pragu vrata i daskama prozora. Zatim iscijedite limun u sve rupe i pukotine kroz koje insekti mogu da uđu. Na kraju stavite komadiće limunove kore sa spoljašnje strane kuhinje. Mravi vam više neće zalaziti u kuhinju. Limun je djelotvoran i protiv nekih drugih buba i protiv buva. Pomiješajte sok od 4 limuna i dvije litre vode i operite pod tom smjesom.

9 - USPORAVA STARENjE

Sok od limuna smanjuje proizvodnju slobodnih radikala koji su odgovorni za starenje kože i oštećenja kože. Sok od limuna nema kalorija i djeluje kao antioksidant.

10 - ORALNA HIGIЈENA

Sok od limuna zaustavlja krvarenje desni i ublažava bol zuba.

11 - PROSVЈETLjUЈE PЈEGE NASTALE USLjED STARENjA KOŽE

Ne morate da kupujete skupe kreme – dovoljan vam je samo sok od limuna. Nanesite limunov sok direktno na oblast sa pjegama. Ostavite da odstoji 15 minuta, pa isperite kožu.

12 - STVARA SVIЈETLE PRAMENOVE

Za pramenove kao iz frizerskog salona pomiješajte četvrinu šolje limuna sa tri četvrtine šolje vode i isperite kosu tom smjesom. Zatim sjedite na sunce dok vam se kosa ne osuši. Kako biste postigli što bolji efekat, ponavljajte postupak bar jednom nedjeljno.

13 - ČISTI I IZBЈELjUЈE NOKTE

Sredite nokte bez manikira. Iscjedite pola limuna u jednu šolju tople vode i potopite prste u smjesu na pet minuta. Nakon što uklonite zanoktice, istrljajte nokte limunovom korom.

14 - ČISTI LICE

Iscijedite limun direktno na mitisere kako bi ih tokom dana isušio. Možete se i umiti sokom od limuna, pa ćete tako na prirodan način očistiti kožu i mjesta gdje se peruta. Izgled vaše kože trebalo bi da bude ljepši nakon nekoliko dana tretmana.

15 - OSVЈEŽAVA DAH

Najednostavnija smjesa za ispiranje usta je sok od limuna. Promućkajte ga u ustima i progutajte kako bi vam dah duže ostao svjež. Citrična kiselina iz soka povećava PH nivo u ustima i ubija bakteriju koja izaziva neprijatan zadah. Isperite nakon nekoliko minuta, jer duga izloženost kiselini iz limuna može da ošteti zubnu gleđ.

16 - UMEKŠAVA SUVE I GRUBE LAKTOVE

Ako želite da vam laktovi budu mekši ili da vas ne svrbe, pomiješajte sodu bikarbonu i sok od limuna kako biste napravili abrazivnu pastu, a onda je utrljajte na svoje laktove. Nakon toga isperite i namažite maslinovo ulje.

17 - UBLAŽAVA GLAVOBOLjE

Sok od limuna sa nekoliko kašičica svježeg čaja dobar je za one koji pate od glavobolje zbog mamurluka i drugih vrsta glavobolja.

18 - VAGINALNA HIGIЈENA

Razblaženi sok od limuna sigurna je i dobra metoda vaginalne higijene. Iako je moćan antiseptik, ne sadrži iritirajuće supstance.

19 - DOBAR ЈE ZA ZDRAVLjE STOMAKA

Topla voda i sok od limuna rješenje su za većinu digestivnih problema. Sok od limuna pomaže da se pročisti krv, smanjuje šansu od lošeg varenja i zatvora i eliminiše toksine iz tijela.

20 - DEZINFIKUЈE POSЈEKOTINE I OGREBOTINE

Zaustavite krvarenje i dezinfikujte manje posjekotine i ogrebotine tako što ćete ukapati nekoliko kapi limuna direktno na ranu. Limun možete nanijeti i vatom koju ćete držati na rani oko jedan minut.