latinica  ћирилица
31/05/2014 |  19:57 | Autor: Telegraf

Ljutim papričicama za duži život

Naučnici tvrde da blokiranje sposobnosti tijela da osjeća bol produžava životni vijek, a jedan od načina da "isključite" bol je da navalite ni manje ni više nego na ljute papričice.

Ljute papričice produžavaju život. Što ih više jedete to su vam veće šanse da doživite duboku starost. Naime, najnovija studija je pokazala da što čovjek manje osjeća bol, to su mu veće šanse da dostojanstveno ostari. A najbolji način da eliminišete sposobnost tijela da "boli" je da jedete u toku dana što veće količine ljutih papričica.

Eksperiment koji je vršen na miševima tokom ovog istraživanja pokazao je da su miševi, koji nisu osjećali bol, za čak 14 odsto živjeli duže, a takođe su i bili zdraviji jer su manje oboljevali od raka i imali bolju memoriju.

Istovremeno, naučnici napominju da ljuta hrana pomaže pri sagorijevanju kalorija i ubrzava metabolizam, uključujući i sposobnost tijela da obradi šećer, što u velikoj mjeri može da smanji rizik oboljevanja od dijabetesa, ali vam i pomogne da smršate.

Smatramo da bi blokiranje signala u mozgu odgovornih za osjećaj bola moglo ne samo da ublaži bol, već i da produži životni vijek, unaprijedi metaboličko zdravlje i naročito da pomogne u liječenju dijabetesa i gojaznosti, rekao je istraživač Endru Dilin sa Univerziteta u Kaliforniji.