latinica  ћирилица
31/05/2014 |  18:12 | Autor: RTS

Od svježih plodova proljeća raste mozak

Da je priroda mislila da su vještačka inteligencija i mašine od krucijalnog značaja, najprije bi napravila njih, pa bi dopustila da one naprave čovjeka.
Proljeće - Foto: The Telegraph
ProljećeFoto: The Telegraph

O neraskidivoj vezi čovjeka i prirode svjedoči i otkriće naučnika čije su studije pokazale da šetnja pored rijeke ili u šumi, posebno u proljeće, utiče na rast mozga.

Istraživači su otkrili da energična šetnja tri puta nedjeljno utiče na povećanje hipokampusa, dijela mozga koji je memorijsko „čvorište“. Rast hipokampusa prvi je korak u borbi protiv Alchajmerove bolesti.

Prilikom sprovođenja istraživanja, naučnici su zamolili 120 muškaraca i žena starosti od 55 do 80 godina da šetaju tri puta nedjeljno po 40 minuta.

Normalno je da se mozak smanjuje sa godinama, ali skeniranja rađena godinu dana nakon što je šetnja postala navika učesnika studije, pokazala su da je njihov mozak porastao za dva odsto.

Ovako mali rast podmlađuje mozak za dvije godine, što je, objašnjavaju naučnici, ogroman napredak. Kod grupa koje su umjesto šetnje radile jednostavne vježbe za istezanje, hipokampus je porastao za oko 1,5 odsto.

„Nije neophodna fizička aktivnost visokog intenziteta da bi se ovi efekti postigli. Ovo možda zvuči pomalo čudno, ali šetnja 'vraća' biološki sat za nekoliko godina“, ispričao je vodeći autor studije, doktor Kirk Erikson.

Doktor Erikson naglašava da fizička aktivnost nije „magični štapić“ kada je riječ o borbi protiv demencije, ali je jedan od najboljih načina za održavanje oštroumnosti.