latinica  ћирилица
28/05/2014 |  21:33 | Autor: Mondo

Pilula koja briše ružna sećanja?

Iako zvuči kao dio holivudske fikcije, naučnici vjeruju da će pilula koja briše bolna sećanja postati naša realnost uskoro.

Stručnjaci su utvrdili da su miševi kojima je davan fingolimod, lijek koji se koristi kao terapija za multiplu sklerozu, potpuno zaboravili na prethodna životna iskustva prilikom kojih su iskusili bol.

Američka studija sa Virdžinija Univerziteta pruža nadu za lijek koji bi mogao da izbriše sjećanja na traumatične događaje i pomogne pacijentima da prevaziđu fobije, poremećaje i bolne raskide.

Naime, oni su miševe izložili blagom električnom šoku, da bi ih zatim vratili u kaveze. Miševi su, naravno, poslije ovog iskustva bili anksiozni, međutim, nakon uzimanja fingolimoda, dolazi do njihovog postepenog smirivanja.

Ovaj lijek, koji je odobren za korišćenje u liječenju multipla skleroze, ima pozitivne efekte na centralni nervni sistem, koje nisu do kraja istražene.

"Fingolimod zaslužuje da bude razmotren kao dio terapije za post traumatski stresni poremećaj i druge vrste anksioznih poremećaja", izjavili su naučnici koji su učestvovali u istraživanju.

Osim zdravstvene strane gledišta na ovu mogućnost, postoje i etičke koje kao argument izdvajaju činjenicu da bi ovakav lijek mogao da utiče na samu suštinu ljudskog karaktera koji formiraju, između ostalog, i ta bolna iskustva.