latinica  ћирилица
28/05/2014 |  18:31 | Autor: RTRS

Svjetski dan multipla skleroze u RS

U Republici Srpskoj registrovano je 1.300 oboljelih od mulitpla skleroze, ali se pretpostavlja da je taj broj mnogo veći, jer pojedini oboljeli pomoć traže u zemljama okruženja, podatak je objavljen povodom obilježavanja Svjetskog dana multipla skleroze.

Ova bolest najčešći je neurološki uzročnik invalidnosti, a uglavnom obolijevaju lica starosti od 20. do 40. godine života. 

Od osobe do osobe simptomi su drugačiji, zbog čega oboljeli dugo čekaju konačnu potvrdu dijagnoze, a liječenje - nažalost, još duže. Zbog težine bolesti veoma je važno da se što prije postavi tačna dijagnoza da bi se moglo pristupiti određenom načinu života i liječenja.

Nacionalni koordinator za multiple sklerozu Sanja Grdić naglašava da su jasni simptomi multiple skleroze slabost ruku i nogu, oduzetost nekih dijelova tijela, te posebno nagla omaglica na jednom oku. Kod nastanka bolesti postoji genetska predispozicija, ali mnogo veću ulogu igra stres, način života.

Dijagnostičke mogućnosti Kliničkog centra Banjaluka su kompletne, dok su one terapijske ograničene, s obzirom na to da su sve terapije za multiple sklerozu vrlo skupe, specifične i različite od pacijenta do pacijenta, kaže Grdićeva.

“Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Fond zdravstvenog osiguranja obezbijedili su terapiju interferonom beta 1B za određeni broj pacijenata. Nažalost, broj oboljelih je sve veći”.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Amela Lolić istakla je da je multipla skleroza bolest koja dovodi do invalidnosti kod mladih, zbog čega joj resorno ministarstvo daje značaj i podršku kroz obezbjeđivanje lijekova.