latinica  ћирилица
25/05/2014 |  17:19 | Autor: Agencije

Visok holesterol može da utiče na neplodnost

Visok holesterol nije samo loš po arterije, već može da oteža parovima da dobiju potomstvo, otkrila je nova studija koju prenosi list "Washington Post".

Istraživači su do ovog zaključka došli nakon što su pratili 501 par koji je pokušavao da dobije potomstvo i pritom isključili ostale faktore koji mogu uticati na začeće, kao što je indeks tjelesne mase.

Njihova teorija potvrđena je u slučaju kada su oba partnera imala visok holesterol ili kada je samo žena imala povećane nivoe holesterola. Kada je samo muškarac imao visok holesterol, to nije uticalo na začeće.

Ovo je bilo najprimetnije kada su oba partnera imala visok holesterol, stoji u izjavi koju je objavio Nacionalni institut za zdravlje.

Enrike Šisterman, vođa studije, objasnio je da holesterol ima ključnu ulogu u proizvodnji hormona kao što su estrogen i testosteron.

"Previše nečega vrlo često može da poremeti balans. Možete imati previše ili premalo hormona. Zlatna sredina je najvažnija".

Šisterman takođe napominje da parovi ne bi trebalo da posežu za lijekovima koji smanjuju holesterol, ali ohrabruje sve one koji žele da postanu roditelji da se okrenu zdravijem načinu života.