latinica  ћирилица
20/05/2014 |  22:44 | Autor: SRNA

Gavranović: U Banjaluci dezinfikovana gotovo polovina objekata

U Banjaluci je dezinfikovana gotovo polovina objekata u područjima sa kojih se povukla voda, na pojedinim mjestima se provodi deratizacija, dok sutra počinje dezinsekcija komaraca i mušica u priobalju, potvrdio je Srni gradonačelnik Slobodan Gavranović.

Gavranović je rekao da se danas intenzivno radi i na odvozu smeća, da su ogromne količine odvezene na gradsku deponiju i da će i večeras biti angažovan jedan broj vozila na tom poslu.

"Nakon toga slijedi pranje ulica, koje su danas oprane u naselju Česma, gdje su bile veće količine mulja", rekao je Gavranović.

On je dodao da građani nemaju potrebe da samoinicijativno pozivaju preduzeća koja obavljaju dezinfekciju, deratizaciju i dezinsekciju, jer će ekipe posjetiti sve objekte i ostaviti oznaku da su one izvršene.

Gavranović je rekao da će ambulanta u naselju Česma, u kojoj je danas izvršena dazinfekcija, raditi od sutra, dok ambulanta u Priječanima već radi.

Prema njegovim riječima, sutra će zbog sanacije za saobraćaj biti zatvoren most u naselju Česma kod fabrike "Incel" i most između Zelenog Vira i Debeljaka.

Gavranović je rekao da Gradski štab za vanredne situacije dolazi do sve preciznijih podataka o broju ugroženih objekata i građana, kao i njihovoj strukturi, te da evidentiraju porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, što će biti važno kod utvrđivanja kriterijuma za distribuciju humanitarne pomoći.

On je naveo da je Štab pripremio dokumentaciju za obrazovanje Gradske komisije za procjenu šteta i da će od sutra komisija Odjeljenja za prostorno uređenje posjetiti sve privredne subjekte na poplavljenom području i sačiniti njihov spisak.

"Naša procjena na bazi rejona je da ćemo imati 12 do 16 komisija za čitav teren, s tim što će biti odvojene komisije za procjenu šteta kod privrednih subjekata, kojih je sa visokim štetama na području grada evidentirano više od 75", rekao je Gavranović.

On je najavio da će sutra doći prvi šleperi pomoći iz gradova prijatelja Banjaluke.