latinica  ћирилица
20/05/2014 |  18:34 | Autor: SRNA

Donacije u lijekovima od fizičkih lica ne mogu biti prihvaćene

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske saopštilo je danas da, radi zaštite zdravlja građana, ne mogu biti prihvaćene donacije od fizičkih lica u lijekovima i medicinskim sredstvima koje se lično donose, jer nije poznato na koji način su lijekovi nabavljani i u kojim su uslovima čuvani.

Uvoz doniranih lijekova vrši se na osnovu podnesenog zahtjeva Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske koje izdaje odobrenje, navodi se u saopštenju.

Uz zahtjev se dostavlja specifikacija lijekova sa navedenim nazivom, oblikom, jačinom, količinom lijeka i rokom trajanja, koji ne može biti kraći od šest mjeseci.

"Da bi se donirani lijekovi racionalno iskoristili, mole se svi donatori da vode računa o rokovima trajanja lijekova kako ne bi bio stvaran medicinski otpad, s obzirom da Srpska trenutno, usljed poplava, raspolaže vrlo ograničenim kapacitetima za njegovo zbrinjavanje", navodi se u saopštenju.

Resorno ministarstvo će uvoz lijekova i medicinskih sredstava u svrhu donacije odobravati po hitnom postupku u roku od 24 časa.

Distribucija doniranih lijekova i medicinskih sredstava biće vršen na osnovu trenutno prioritetnih potreba zdravstvenih ustanova.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske objavilo je na svojoj internet stranici obavještenje za sva organizacije koje žele donirati neophodnu pomoć u lijekovima i medicinskim sredstvima.