latinica  ћирилица
20/05/2014 |  16:00 | Autor: Blic

Petnaestogodišnjak nagrađen za softver koji detektuje rak dojke

"Svijetu je potrebno više naučnika, inovatora i preduzetnika da stvore nova radna mjesta, pospiješe ekonomski razvoj i daju odgovore na hitne globalne izazove"

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu nauke i tehnike kompanije Intel u Los Anđelesu, programu Društva za nauku i javnost, Nejtan Han, petnaestogodišnjak iz Bostona osvojio je prvo mjesto za razvoj softvera koji detektuje mutacije gena koji dovode do pojave raka dojke.

Koristeć́i podatke iz javno dostupnih baza podataka, Han je detaljno pregledao karakteristike višestrukih mutacija u BRCA1 genu koji je zadužen za sprečavanje pojave tumora u cilju "da nauči svoj softver da razlikuje mutacije koje dovode do pojave bolesti, od onih koji ne dovode. Njegov alat ispoljava 81 odsto tačnosti i može biti korišćen za preciznije identifikovanje mogućnosti pojave raka. Njemu je uručena Gordon E. Mur nagrada vrijedna 75.000 dolara, koja nosi ime koosnivača i naučnika kompanije Intel.

Lenard Klinvort, petnaestogodišnjak iz Njemačke osvojio je jednu od dvije nagrade Intel Fondacije u vrijednosti od 50.000 dolara. Kleinvort je razvio novi matematički alat namijenjen smart telefonima i tabletima koji omogućava nove sposobnosti ovih uređaja za koje su ranije bili neophodni sofisticirani i skupi računarski alati. Njegova aplikacija omogućava korisnicima da ručno crtaju krive, linije i geometrijska tijela na ekranu osjetljivom na dodir i da gledaju kako ih sistem renderuje u oblike i jednačine koji zatim mogu biti korišćene po želji.