latinica  ћирилица
19/05/2014 |  11:13 | Autor: Agencije

Koliko puta ste čuli da ove namirnice nisu dobre?

Јapanci su među najzdravijim nacijama, a u većini obroka jedu bijelu rižu
Riža - Foto: ilustracija
RižaFoto: ilustracija

Bijela riža

Јapanci su među najzdravijim nacijama, a u većini obroka jedu bijelu rižu. Osim toga, studije su pokazale da oni koji jedu rižu imaju manju vjerovatnoću biti pretili. Bijela riža ima više hranjivih tvari od smeđe. Možda će vas iznenaditi, ali ovojnica smeđe riže sadrži fitinsku kiselinu, antinutrijent koji otežava apsorpciju minerala poput cinka i željeza. Smeđa riža sadrži i više arsena od bijele.

Kafa

Osim što će vam kofein pomoći da ostanete budni, kafa je jedan od glavnih izvora flavonida, koji štite ćelije od prirodnih negativnih efekata povezanih sa starenjem te pobošljavaju zdravlje srca. Stručnjaci se slažu da umjereno ispijanje kafe, oko tri šoljice dnevno, može imati zdravstvene beneficije, bez rizika. Samo je nemojte piti poslijepodne ili navečer.

Tjestenina

Ako odustajete od tjestenine zbog visokog glikemijskog indeksa, razmislite ponovo. Tjestenina od bijele durum pšenice ima glikemijski indeks 50 - što se smatra niskim. To znači da kada pojedete tjesteninu nećete uzrokovati brzi porast šećera u krvi. Tajna je u tome da ostanete ne preporučenoj količini porcije - jednoj šoljici kuhane tjestenine. Za uravnotežen obrok s tjesteninom, jedite je uz morske plodove, povrće ili bjelančevine poput piletine i malo sosa od paradajza.

Јunetina

Ne morate se odreći crvenog mesa ako želite izgubiti težinu ili jesti zdravije. Umjereno jedenje nemasnog crvenog mesa pomoći će vam upravo u tome. Potražite junetinu iz organskoj uzgoja. Јuneće meso sadrži nekoliko esencijalnih minerala i vitamina, uključujući proteine, B-vitamin, cink i željezo.

Suvo voće

Oni koji žele izgubiti kilograme izbjegavaju suho voće jer ima više kalorija od svježeg. Iako je to istina, suho voće dobra je opcija kada pri ruci nemate svježeg. Također može biti zamjena za slatkiše ili pecivo. Suho voće sadrži i iste hranjive tvari kao svježe, a bogato je i antioksidansima. Tražite ono bez dodanih šećera. Dodajte ih u zobene pahuljice ili u nemasni jogurt.

Kokice

Ako kokice jedete samo kada idete u kino, propuštate jednu od najzdravijih žitarica. Kokice su pune fitonutrijenata. Stručnjaci kažu da kokice sadrže gotovo dvostruko više polifenola u odnosu na voće. Možete uživati u 3 šljice kokica za samo 99 kalorija i 4 grama vlakana. Ključ je u tome da izbjegavate one iz mikrovalne te ih pripremate sami u tavi.