latinica  ћирилица
17/05/2014 |  08:15 | Autor: RTS

Virus malih boginja uništio rak

Tim stručnjaka klinike „Mejo“ uspio je da potpuno izlječi od raka jednu pacijentkinju koristeći virus malih boginja. Iako znaju da je potrebno još mnogo istraživanja, ljekari vjeruju da bi virusoterapija mogla da postane standardni način liječenja raka.

Stejsi Erholc iz Minesote godinama se borila sa mijelomom, oblikom raka krvi koji utiče na koštanu srž, piše Vašington post.

Podvrgla se višestrukim hemoterapijama i dva puta transplantaciji ćelija. Međutim, to nije bilo dovoljno. Skener je pokazao da se tumor proširio.

Zato su u kliničkom ispitivanju na dva pacijenta, ljekari klinike „Mejo“ ubrizgali Stejsi 100 milijardi jedinica virusa malih boginja, što bi bilo dovoljno da zarazi 10 miliona ljudi.

Pet minuta kasnije, Stejsi Erholc je dobila užasnu glavobolju. Dva sata kasnije, tresla se i povraćala, a temperatura je dostigla 41 stepen Celzijusa, ispričao je Stiven Rasel, vođa kliničkog ispitivanja.

„Trideset šest sati od ubrizgavanja virusa, rekla mi je da osjeća da se tumor u čelu smanjuje“, kaže Rasel.

Tokom nekoliko nedjelja, tumor na čelu je potpuno nestao, a tokom vremena i drugi tumori u tijelu. Prema riječima Stivena Rasela, članovi njegovog tima učinili su virus prilagođenijim terapiji kancera.

Naposlijetku, Stejsi Erholc je bila potpuno izliječena od raka, napisao je Rasel. Ipak, tretman na drugom pacijentu nije uspio.

Onkološka viroterapija, odnosno upotreba izmjenjenih virusa u borbi protiv raka, datira iz pedesetih godina prošlog vijeka.

Na hiljade pacijenata koji boluju od raka liječeni su različitim virusima, ali ova studija nudi prvi dobro dokumentovan slučaj potpunog izlječenja.

Virusi se vezuju za tumore i koriste ih kao domaćine za replikovanje sopstvenog genetskog materijala. Ćelije raka se naposlijetku raspadnu i oslobode virus.

Antivirusne vakcine mogu izazvati slične efekte i takođe biti modifikovane za sprovođenje radioaktivnih molekula u uništavanju ćelija raka bez izazivanja štete zdravim ćelijama oko tumora.

Imuni sistem tijela zatim napada svaki preostali dio raka, koji nosi ostatke vakcine.

Rasel kaže da je istražujući naučio dvije stvari: „Prvo, potrebna vam je velika doza i drugo, pacijent ne smije da ima antitijela na virus“.

Stiven Rasel objašnjava da je liječenje uspjelo kod Stejsi Erholc, čiji su tumori bili uglavnom u koštanoj srži. Ipak, tretman nije uspio kod pacijentkinje čiji su tumori bili uglavnom u mišićima nogu.

Ovaj tip tehnike mogao bi da postane standardni način liječenja raka poput mijeloma ili raka pankreasa, a sljedeći korak je još jedna studija zakazana za septembar, kada će velika doza virusa malih boginja biti upotrebljena za liječenje više pacijenata.