latinica  ћирилица
08/05/2014 |  14:51 | Autor: SRNA

Fizička aktivnost - preduslov zdravog života

Nedovoljna fizička aktivnost predstavlja značajan faktor rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova, šećerne bolesti, osteoporoze, bolesti lokomotornog sistema, kao i malignih bolesti, upozoravaju iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana fizičke aktivnosti koji se obilježava 10. maja, Ministarstvo podsjeća građane na važnost i pozitivne efekte fizičke aktivnosti u prevenciji nezaraznih bolesti.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske navode da trenutna naučna saznanja uvjerljivo pokazuju da tjelesna neaktivnost predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje, funkcionalnu sposobnost i kvalitet života.

"Fizička aktivnost odgađa pojavu ili smanjuje šansu za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti i maligne bolesti koje predstavljaju vodeće uzroke smrtnosti odraslih ljudi u svijetu, smanjuje rizik za pojavu bolesti kao što su visok krvni pritisak, gojaznost, povišeni holesterol, povišen šećer u krvi", navode iz Ministarstva.

U saopštenju se naglašava da fizička aktivnost ima uticaj i na zdravstveno i socijalno ponašanje kao što je nepušenje, smanjeno konzumiranje alkohola i drugo.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske ističu važnost redovne fizičke aktivnosti kod djece i omladine za njihov rast i razvoj, zdravlje i zaštitu od bolesti. Fizička aktivnost kod djece doprinosi prevenciji gojaznosti i hroničnih bolesti.

Prema rezultatima istraživanja provedenog 2010. godine, u Republici Srpskoj više od dvije trećine stanovništva /70,8 odsto/ pretežno provodi vrijeme neaktivno, lakšim fizičkim aktivnostima bavi se 18,1 odsto stanovništva, fizičkim aktivnostima radi održavanja fizičke kondicije 10 odsto, a samo 1,1 odsto stanovništva redovno trenira.

Za postizanje i očuvanje dobrog zdravlja preporučuje se provođenje fizičke aktivnosti najmanje 30 minuta u većini dana u sedmici.

"Efekti fizičke aktivnosti su kumulativni. To znači da se fizička aktivnost može upražnjavati 30 minuta u kontinuitetu, ali ne manji efekti se postižu i upražnjavanjem fizičke aktivnosti dva puta po petnaest minuta ili tri puta po deset minuta", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.