latinica  ћирилица
03/05/2014 |  19:40 | Autor: Agencije

Zašto nas vlakna čine sitim?

Razlog usljed kog nas vlakna zasićuju nalazi se u molekulu pod imenom acetat, piše magazin Tajm.

Naučnici su otkrili razlog zašto su vlakna toliko čudesna hrana – ona sadrže molekul koji suzbija apetit pod nazivom acetat. Acetat se prirodno oslobađa kada varimo vlakna u želucu, a nakon njegovog oslobađanja, on završava u mozgu gdje nam šalje signal da prestanemo da jedemo. Poznato je da vlakna umanjuju naš apetit i duže vremena nam daju osjećaj sitosti, ali ranija istraživanja tvrdila su da je ovo usljed toga što nam je potrebno više vremena da ga svarimo.

Međutim, novo istraživanje objavljeno u žurnalu “Nature Communications” pokazuje da oslobođeni acetat smanjuje naš apetit kada dospije u krvotok, crijeva ili mozak. Istraživači su posmatrali vlakno nazvan inulin, koje se nalazi unutar cvekle, ali i čokoladama sa žitaricama. Oni su hranili miševe dijetom bogatom mastima sa dodatim inulinom. Ovi miševi su jeli manje i manje su se ugojili od miševa koji nisu konzumirali inulin.

Rezultati su pokazali da su miševi koji su jeli inulin imali više nivoe acetata u svom stomaku, tako da su odlučili da uz pomoć skenera prate kretanje inulina kroz tijelo miševa. Otkrili da je acetat putovao od crijeva do jetre i srca i napokon stigao do područja mozga koje je zaduženo za glad. Uz pomoć skeniranja otkrili su da akumulirani acetat izaziva hemijsku reakciju u mozgu koja šalje signale koji suzbijaju glad.

Konzumiranje više vlakana, koja se mogu naći u namirnicama kao što su orašasti plodovi, kaša, pasulj, sočivo i jabuke, jedan je od najboljih načina da se osjećamo sitim i zadovoljnim, a takođe može pomoći i sa regulacijom viška tjelesne mase.