latinica  ћирилица
28/04/2014 |  10:44 | Autor: Vijesti

Lavanda - kraljica Mediterana

Blag miris lavande smiruje, opušta i otklanja osjećaj napetosti, pa se eterično ulje lavande može koristiti i za masažu, a pouzdano pomaže kod reumatskih bolova i bolova mišića.

Cvjetovi lavande od davnina su se koristili u kupkama, u svrhu pročišćenja tijela i duha.
Grci su smatrali da ova biljka dobro djeluje na širenje umnih sposobnosti, pa su imali običaj da mažu uljem od lavande čelo i tjeme.
Već približno 2.500 godina, ta grmolika biljka se koristi pri liječenju raznih bolesti a zahvaljujući blagotvornim umirujućim svojstvima, odlično djeluje i na psihu, te stanja poput nesanice, depresije i anksioznosti.
Rimljani su imali običaj u vodu za pranje veša da stavljaju lavandu, što je, obzirom na njena antibakterijska svojstva bilo mudro.
Svestrana lavanda pomaže i pri uklanjaju bola. Njen blag miris smiruje, opušta i otklanja osjećaj napetosti, pa se eterično ulje lavande može koristiti i za masažu, a pouzdano pomaže kod reumatskih bolova i bolova mišića.

Eterično ulje lavande jedno od rijetkih koje se može nerazrijeđeno nanositi na kožu. Budući da podstiče regeneraciju, odlično je sredstvo pri iscjeljivanju rana i ožiljaka, te akni, ekcema i opekotina.

Eterično ulje lavande je dobro i za inhaliranje - nakapa se nekoliko kapi u posudu vruće vode. Time se čiste disajni putevi

Eterično ulje reguliše urinarne poremećaje i stimuliše proizvodnju mokraće. Pomaže u regulisanju hormona, ublažava cistitis ili upalu bešike te smanjuje grčeve i mentrualne probleme.

Lavandino ulje intenzivno se koristi za probleme sa disanjem, uključujući infekcije grla, gripu, kašalj, prehlade začepljenje sinusa, bronhitis, laringitis. Kod tih je stanja ulje poželjno inhalirati ili nanositi na područje vrata, prsa i leđa.

Ulje lavande podstiče cirkulaciju u tijelu. Snižava krvni pritisak.

Korisno je za varenje jer povećava pokretljivost crijeva. Takođe, podstiče proizvodnju želučanih sokova i žuči te pomaže u liječenju bolova u želucu,nadutosti, povraćanja i proliva.

Zdravstvene prednosti eteričnog ulja za kožu mogu se pripisati antiseptičkim i protugljivičnim svojstvima. Ulje se koristi za liječenje brojnih kožnih bolesti, akni, psorijaze, upala. Dobro je za rane, posjekotine, opekotine te pomaže u regeneraciji i zarastanju ožiljaka.

Poboljšajte raspoloženje

4-6 kapi eteričnog ulja lavande decilitar mlijeka
Prije spavanja, u kadu napunjenu toplom vodom dodajte mešavinu mlijeka i ulja lavande. Zatvorite oči, duboko dišite i ostanite u kadi dvadesetak minuta. Kupku pripremajte četiri puta sedmično.

Za smirenje

2,5 kašičice suvih cvjetova lavande 1/2 l vode 2 kašičice cvjetnog meda
Cvjetove prelijte provrelom vodom, poklopite i poslije dva-tri minuta procijedite. Kad se prohladi dodajte med, promiješajte, podijelite u dvije doze i popijte ujutru i uveče.

Pobijedite nesanicu

50 g suvih cvjetova lavande 50 g kantariona 50 g korijena jagorčevine 50 g odoljena
U litar vode dodajte dvije kašike mješavine, poklopite i na tihoj vatri kuvajte 10 minuta. Sklonite sa šporeta, procijedite i tokom dana popijte tri-četiri šoljice vrlo toplog čaja, polako gutljaj po gutljaj.

Kupka:

Prednosti lavandine kupke su višestruke. Osim relaksirajućeg dejstva na mišiće, miris lavande opušta i smiruje, a antiseptička svojstva djeluju na bubuljice. Usitnjeno cvijeće omotajte gazom ili tkaninom, svežite i stavite u vruću vodu.

Poželjno je pričekati nekoliko trenutaka da se sadržaj cvijeta poveže s vodom.

Kod uboda insekata:

Kap-dvije eteričnog ulja nanesite direktno na mjesto uboda.