latinica  ћирилица
27/04/2014 |  13:39 | Autor: Agencije

Ideje za zdrav doručak

Postoji puno razloga zašto je doručak najbitniji obrok u toku dana – on pokreće metabolizam, obezbjeđuje potrebnu energiju i dovoljnu količinu hranljivih materija. Isprobajte neke od ovih ideja za prvi obrok u danu i započnite dan na najbolji način!
Zdrava hrana - Foto: ilustracija
Zdrava hranaFoto: ilustracija

Voće i sir

Ovaj ujednačeni doručak odličan je izbor ako nemate mnogo vremena ujutro. U plastičnu kesu ubacite jabuku, nasjeckane komadiće sira i nekoliko oraha.

Tost s puterom od kikirikija

Dvije kašičice putera od kikirikija namažite na tost od cijelih žitarica i dobićete odličan obrok pun proteina i vlakana. Za dodatna vlakana, stavite malo suhog grožđa.

Krofna i čokoladno mlijeko

Izaberite praznu krofnu i nemasno čokoladno mlijeko. Hranljiva vlakna možete dodati tako što ćete pojesti i četvrtinu šolje badema ili suhog voća.

Šejk od jagoda

U blender ubacite svježe jagode i nemasno mlijeko (može i sojino). Po želji dodajte i bananu, a šejk možete napraviti i veče prije, pa ga čuvati u frižideru.

Sladoled s žitaricama

Kao što svi znamo, žitarice s mlijekom idealan su doručak. Umuesto mlijeka, možete ih ubaciti i u “lajt” sladoled od vanile ili zamrznuti jogurt. Dodajte malo svježeg voća za dozu vitamina i vlakana.