latinica  ћирилица
27/04/2014 |  09:19 | Autor: RTRS

Srpski naučnik u timu koji mijenja svijet

Tim stručnjaka predvođen naučnicima sa "Kings koledža" u Londonu među kojima je i istraživač porijeklom iz Srbije doktor Duško Ilić, razvio je prvi epidermis uz pomoć pluripotentnih matičnih ćelija. Zahvaljujući ovom otkriću testiranje lijekova i kozmetike na životinjama postaće prošlost.

Međunarodni tim stručnjaka predvođen naučnicima sa "Kings koledža" u Londonu, među kojima je i istraživač porijeklom iz Srbije doktor Duško Ilić, razvio je prvi epidermis - tanki sloj ćelija koje čine spoljni dio kože - u laboratoriji piše "Independent".

Epidermis je stvoren zahvaljujući pluripotentnim matičnim ćelijama, koje su u stanju da se razviju u bilo koje druge ćelije organizma.

Naučnici vjeruju da će ovim otkrićem ponuditi jeftinu alternativu za testiranje lijekova i kozmetike, čime bi se ukinula potreba za testiranjem na životinjama.

Prema riječima doktorke Teodore Mauro, „moći će da se ispituje niz raznih oboljenja i mutacija gena koji čine ćelije kože“.

Do sada su se inženjeri mučili da razviju složen epidermis sa zaštitnom barijerom.

Studija objavljena u žurnalu Stem Cell Reports opisuje da su matične ćelije bile "natjerane" da proizvode neograničene količine keratinocita (ćelija kože), koje su zatim izložene vlažnom okruženju i napravile slojeve funkcionalne barijere identične onoj na koži.

Biopsijom je otkriveno da se keratinociti stvoreni ovim putem ne razlikuju u strukturnim i funkcionalnim svojstvima od onih u običnoj ljudskoj koži.

Doktor Duško Ilić, koji je bio na čelu istraživačkog tima Kings koledža u Londonu kaže: „Naš novi metod može da bude korišćen za proizvodnju većih količina ekvivalenata ljudskom epidermisu i to u laboratoriji. Oni se mogu koristiti i u istraživanju niza oboljenja kože i njene osetljivosti, kao i za komercijalno testiranje lijekova i kozmetike“.

Inače, prije nekoliko nedjelja, drugi tim iz "Kings koledža" otkrio je specifične ćelije koštane srži, koje mogu da se transformišu u ćelije kože.