latinica  ћирилица
EU I MI | 26/06/2018 | 12:09

Energetsko povezivanje regiona (VIDEO/FONO)

U okviru priprema za pristupanje Evropskoj uniji regionalno energetsko povezivanje zemalja Zapadnog Balkana pokrenuto je na samitu u Beču 2015. godine.Koji su koraci do sada preduzeti i kakav uticaj bi regionalna integracija tržišta električne energije imala na ekonomski rast i ukupnu energetsku stabilnost?

Liberalizacija tržišta električne energije donijela bi 270 miliona evra godišnje korisnicima u svim zemljama regiona,objavio je Sekreterijat Energetske zajednice jugoistočne Evrope u Studiji o Zapadnom Balkanu. Takođe, povezivanje u energetici i prihvatanje propisa EU značilo bi stvaranje tržišta bez monopolista.
“Integracija uvijek omogućuje da se struja kupuje tamo gdje je najjeftinija. Svi drugi segmenti koji imaju uticaj na račun za struju na kraju mjeseca mogli bi biti znatno niži uz liberalizaciju i integraciju u regionalno tržište. “,izjavio je za RTRS Јanez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice jugoistočne Evrope.

Bosna i Hercegovina znatno kasni u prenošenju i provođenju zakonodavstva Evropske unije u oblasti električne energije i gasa što dovodi u pitanje njenu kredibilnost u približavanju Evropskoj uniji i ima utjecaj na daljnji razvoj, sigurnost snabdijevanja i interes investitora.
“Veoma je važno da se povezujemo,ali i da usvajamo napredne standarde i zbog toga stalno insistiram na Trećem energetskom paketu da nađemo taj dogovor",izjavio je za RTRS Mirko Šarović,ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine. Prema riječima ministra Šarovića napredno zakonodavstvo u oblasti električne energije i gasa bi omogućilo i pristup evropskim fondovima u ovoj oblasti.”.
Stručnjaci upozoravaju da je krajnje vrijeme za donošenje strateških odluka i rješenja kako se energetski bogata BiH ne bi dovela u poziciju da uvozi električnu energiju.
“Tranzicija nije nešto što ne treba da platite,ali najgora cijena je ako je ne uradite",a onda dođete da izvozite električnu energiju i tada ne možete da kontrolišete cijenu električne energije i tada je najskuplja",izjavio je za RTRS Mirza Kušljugić, profesor Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.
Energetski sektor se do sada oslanjao na fosilna goriva i ugalj, sada se okreće ka proizvodnji energije iz obnovljivih izvora što zahtijeva ozbiljan pristup ulaganju u ove izvore energije i provođenje reformi.
"Dešavalo se i dešava se da su veoma neefikasne termoelektrane imale profit, a veoma profitonosne hidroelektrane imale su gubitak što je potpuno nelogično.Naravno, sve se to na kraju svede na cijenu koju plaćaju potrošači.", istakao je Јanez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice jugoistočne Evrope.
Inicijativa za regionalno povezivanje uključuje i stvaranje regionalnog tržišta strujom i formiranje berze električne energije kao dio obaveza koje proističu iz članstva u Energetskoj zajednici jugoistočne Evrope i evropskih integracija.
TV reportaža
Radio reportaža