latinica  ћирилица
EU I MI | 07/05/2018 | 18:38

Mladi i društvene mreže (VIDEO/FONO)

Komuniciranje djece i mladih preko društvenih mreža je rezultat tehnološkog napretka koji se ne može zaustaviti.Uloga virtuelne komunikacije u životu nove tzv. z generacije ili e-kids generacije i prednosti i opasnosti koje se kriju u korištenju novih tehnologija bile su među temama Balkan Tube Festa Banjaluka pod sloganom "Reci ne mržnji" održanog proteklog vikenda u Banjaluci pod pokroviteljstvom Evropske unije.

 

FESTIVAL YOUTUBE KULTURE BANjALUKA 2018
Tinejdžeri su u redovima nestrpljivo čekali susret sa svojim omiljenim youtuberima.
Njihova očekivanja i interesovanja su različita.
”Došla sam zato što je ovo prvi put da se u našem gradu održava festival,
gledam youtube i pratim youtubere koji su ovdje došli.Volim gledati djevojke koje se šminkaju ili neke skečeve.”,rekla nam je jedna tinejdžerka,dok druga kaže da uglavnom gleda skečeve i blogove.
PREDNOSTI I IZAZOVI NOVIH TEHNOLOGIЈA
Na balkanskoj youtube sceni mnoge osobe postavljaju različite sadržaje na youtube kanal i najčešće ih prate mladi. Neki od njih imaju i više od 300.000 pregleda i zato postaju takozvani influenceri, posebno na mlade.
“Snimam najrazličitije videe od skeč smiješnih videa do ozbiljnih tema vezanih za školu, savjete za učenje i obrazovanje.”,kaže Lea Stanković iz Beograda.
YOUTUBE POSTAO DIO SAVREMENE KULTURE
Status, tvit, fotografija ili video omogućili su da svako postane medij za sebe stavljajući tradicionalnu komunikaciju potpuno u drugi plan.
"Na društvenim mrežama mi oslobađamo sav svoj društveni potencijal isto kao što to radimo okruženi ljudima.Mi pričamo sa stvarnim ljudima na društvenim mrežama,a ne sa izmišljenim osobama", objašnjava Ana Galić,profesorka filozofije i sociologije u Gimnaziji Banjaluka. Informatički nepismen čovjek danas nije prispio nigdje.Mi možemo negodovati,ali bi se trebali se i prilagođavati.", naglasila je profesorka Galić.
PRILAGODITI SE NOVIM NAČINIMA KOMUNIKACIЈE
Pored niza prednosti novi način komunikacije ima i brojne izazove i potrebno je postaviti jasnu granicu između stvarnog i virtuelnog svijeta.
"Ništa ne može zamijeniti fizičku aktivnost, svjež vazduh, živu riječ i komunikaciju uživo",kaže Ana Galić, profesorka filozofije i sociologije u Gimnaziji Banjaluka.
PODRŠKA EVROPSKE UNIЈE YOUTUBE FESTIVALU U BANjALUCI
U edukativnim diskusijama o uticaju youtube u društvu, pogledu roditelja i drugim temama učestvovao je šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark. Evropska unija podržava komunikaciju među mladima preko Youtube kanala jer daje slobodu izraza i misli te doprinosi demokratizaciji društva.
“Svi govorimo istim jezikom i zapravo smo prva manifestacija koja je okupila cijeli region na jednom mjestu.Zaista nije važno ko je Bošnjak,Srbin ili Hrvat, cijela scena je vrlo jedinstvena.",izjavila je Mirjana Vladisavljević, organizatorka Balkan Youtube festivala u Banjaluci.
Festival od 2015. godine povezuje mlade u regiji.Balkanska youtube scena je treća po veličini na svijetu poslije Amerike i Velike Britanije.
TV reportaža
Radio reportaža