latinica  ћирилица
EU I MI | 02/04/2018 | 09:03

EuroHPC - EU izdvaja milijardu evra za superračunare (VIDEO/FONO)

Evropska unija ulaže u razvoj infrastrukture za računare visokih performansi. Cilj inicijative EuroHPC je obezbijediti evropskim istraživačima i preduzećima vodeće svjetske superračunare da bi razvili tehnologije koje će nam u budućnosti pomoći u svakodnevnom životu.U ovom projektu učestvuje više zemalja članica Evropske unije, među kojima je i Hrvatska.

Institut "Ruđer Bošković" u Zagrebu vodeća je hrvatska naučna institucija u oblasti prirodnih i biomedicinskih nauka.U radu istraživača ovog instituta računari visokih performansi su nezamjenjivi za razumijevanje naučnih izazova i odgovore na njih.
"Zahvaljujući razvoju računarske nauke i razvoju sve bržih i boljih čipova i računarskih algoritama mi smo danas u mogućnosti izvoditi eksperimente iz hemije i biohemije u računaru", izjavio je za RTRS dr. sc. Borislav Kovačević, voditelj Grupe za računarske bionauke Instituta "Ruđer Bošković".
Dr. Kovačević objašnjava da računari omogućuju simuliranje hemijskih i biohemijskih procesa na atomskom nivou što daje uvid u samu bit hemijske i biohemijske reakcije tj. govori o mehanizmima kojima se te reakcije odvijaju.
Evropska unija će uložiti milijardu evra u informacionu infrastrukturu kako bi do 2023. godine bila među tri najjače na svijetu.Cilj inicijative je da istraživači i industrija razviju tehnologije za obradu velikih količina podataka u mnogim područjima.

Takve spoznaje se mogu  primjeniti u industriji i medicini, a mogu se primjeniti čak i u procesu edukacije."Mislim da je znanje jedan od resursa u koje svaka zemlja, a naročito ovdje zemlje u regiji zapravo trebaju ulagati što više.", izjavila je za RTRS dr. sc. Danijela Barić, viša naučna saradnica Instituta "Ruđer Bošković".
Ulaganje u znanje je značajan korak za konkurentnost ekonomije.Superbrzi računari omogućili bi na primjer skraćenje ciklusa proizvodnje automobila sa 60 mjeseci na 24 mjeseca.
"Bez tog nema nauke, nema tehnologije,nema industrije, nema usluga i nema progresa", izjavio je za RTRS prof.dr. sc. Karolj Skala, voditelj Centra za informatiku i računarstvo Instituta "Ruđer Bošković" u Zagrebu.
Profesor Skala objašnjava da je situacija apsolutno jasna i da je pristup HPC opravdan,ali će koštati."Ukoliko se dobro koristi i stvara dodatna vrijednost onda bi se jako isplatilo,nadam se da će to biti slučaj u Hrvatskoj.", kaže profesor Skala.
S obzirom da evropski naučnici i industrija sada svoje podatke sve više obrađuju izvan EU projekat je ključan za nezavisnost EU u okviru informacionih podataka.Finansijski doprinos EU će biti oko 500 miliona evra.Države članice i pridružene zemlje uložiće sličan iznos.Tim sredstvima bi bili napravljeni računari najviše kategorije sposobni za obavljanje više od kvadriliona operacija u sekundi do 2022. korištenjem tehnologije iz EU.

Hrvatska sada ima superračunare na SRCE-u kao i u Rijeci.

"Povezivanje tih kapaciteta sa evropskim kapacitetima i saradnja u razmjeni resursa daje velike mogućnosti učešća u vrhunskim programima poput programa EuroHPC", izjavila je Blaženka Divjak, ministarka nauke i obrazovanja Hrvatske.
Ambicioznom evropskom poduhvatu do sada je pristupilo  13 zemalja, članice Evropske unije i Švajcarska. 

TV reportaža

Radio reportaža