latinica  ћирилица
EU I MI | 27/11/2016 | 14:39

Estonija digitalno društvo (VIDEO/FONO)

Estonija je postala futuristička digitalna država za manje od desetljeća i po od članstva u Evropskoj uniji.Komunikaciju s državom i poslovanje moguće je obaviti potpuno putem Interneta.Besplatno se može pristupiti mreži na svakom mjestu:parkovima, trgovima, restoranima, aerodromima, lukama, čak i u šumama. Gotovo 90 odsto domaćinstava ima računar, dok 88 odsto redovno koristi Internet. Estonija je prva u EU po kriteriju digitalne ekonomije i društva.

Informatizacija usluga koje pruža država počela je krajem devedesetih i imala je značajnu ulogu u komunikaciji sa građanima o integraciji zemlje u Evropsku uniju. Estonija je jedina na svijetu potpuno digitalizovala državnu upravu.Broj usluga se povećavao, a među sadašnjih čak 500 stotina su e- školstvo, e-zdravstvo, e-policija,e-porezi i elektronsko glasanje.

"Ako je potrebno mogu sazvati sjednicu parlamenta bilo gdje, sjednice pripremamo bez papira",kaže za RTRS Eiki Nestor, predsjednik Parlamenta Estonije. Nestor objašnjava da poslanici jedino moraju biti fizički u sali kada glasaju jer to ne mogu učiniti izvan Parlamenta.Više od trećine birača u Estoniji glasa putem Interneta.
Ključni dokument je identifikaciona kartica sa digitalnim potpisom i funkcijom svojeručnog potpisa i zamjenjuju sva ostala dokumenta. Istraživanje Estonaca pokazalo je da ova kartica uštedi jednu radnu sedmicu svakom zaposlenom godišnje.
"Estonci su uvijek bili dobri u matematici i kibernetici i kada smo stekli nezavisnost naš cilj je bio da uvodimo inovacije i da izgradimo savremenu državu“, izjavila je za RTRS dr. Liia Hani, ekspert za e- upravu e-akademije Estonije.Govoreći o počecima digitalizacije, Hani ističe da je u Estoniji bilo mnogo političara koji su gledali naprijed i imali ideje za razvoj informacionog društva.
Putem Interneta obavlja se 99 odsto bankarskih transakcija, otvaranje firme traje nekoliko minuta. Ovo je svojevrsna informatička dvosmjerna ulica.Baze podataka su objedinjene, otvorene i dostupne na uvid bilo kom građaninu,a u isto vrijeme, svaki korisnik može znati o čemu, kada i zašto je neko tražio njegove podatke.
“Možemo reći da je estonski sistem siguran i da je naša baza podataka o građanima zaštićena.S obzirom da tehnologija brzo napreduje naš izazov je da u budućnosti vodimo računa o sigurnosti,efikasnosti,ali i novim uslugama kojima ćemo olakšati život građanima uz minimalizaciju troškova.", izjavio je za RTRS Indrek Onik, menadžer u inovacionom centru „E- Estonija“.
Digitalnim inovacijama Estonci otvaraju vrata za on -line poslovanje u EU.
Među ostalim digitalizovani su državni arhiv, muzejska građa, crkvene evidencije, kulturno nasljeđe.
I školski sistem ide u korak sa razvojem savremenih tehnologija zemlje u kojoj je nastao Skajp.
"Sistem obrazovanja se konstantno mijenjao proteklih 25 godina.Mislim da sada imamo dobar sistem.Izdvojio bih i saradnju sa vodećim svjetskim univerzitetima i našu otvorenost za strane studente.Mislim da takva vrsta nastave može biti poučna za sve.",kaže za RTRS
Јuri Pinel, profesor Univerziteta u Talinu.
Obrazovna politika polazi od ideje da informatičko obrazovanje počinje u predškolskom periodu,a programiranje je sastavni dio nastave prvih razreda osnovne škole.

 "Sve materijale imamo na sajtu što je veoma dobro.Možda ponekad nedostaje komunikacije između nas i profesora.“, kaže za RTRS Mirjam Korsten,studentkinja Univerziteta u Talinu.
“Mi svakako moramo učiti, a naši predavači su različiti neki potpuno preferiraju e- učenje.“, kaže za RTRS Oliver Hainsalu, student Univerziteta u Talin

Iako bez ozbiljnije demokratske tradicije na putu od nekadašnje sovjetske članice,preko nezavisnosti 1991. godine  do prijema u Evropsku uniju,NATO i evrozonu ova najsjevernija baltička zemlja je shvatila da su vladavina prava i novi ustavi ključni za reforme u ekonomiji, te spremnost i istrajnost za promjene u čitavom društvu. 

TV reportaža
Radio reportaža